Zoom vb platformlardan yararlanarak iş toplantılarına evlerimizden katılmaya başladığımızda, etkileyici ve şık arka planlara ihtiyaç duyduk ve büyük çoğunluk aynı fikirde buluştu: Kitaplıklar kendi başlarına harika ve etkileyici bir dekoratif unsurdu. Nitekim kitaba dokunan, hayatında kitaplara yer açanlarr çok iyi bilirler ki içerikleri ile paha biçilemez değere sahip olan kitaplar, aynı zamanda estetik birer objedirler. Dolayısıyla, sahip olduğumuz kitapları ve kitaplıkları ne şekilde düzenlediğimiz ve süslediğimiz de son derece önemlidir.

Kitaplık seçiminiz genel anlamda ev veya ofis dekorunuzu da derinlemesine etkiler.  Bu seçimler ister klasik kitaplıklardan, ister modern çağdaş kitaplıklardan oluşsun, kitaplığınızın malzemesi, işçiliği, rengi, raf sayısı ve raf pozisyonları, kitaplığınızın ev veya ofis içinde nereye pozisyonlandırıldığı, kitaplık içinde kitap dışında nelere yer verdiğinize kadar pek çok faktör devreye girecektir. Ve kitaplık içinde kitaplarınızı hangi kritere göre tasnif ettiğiniz dahi kitaplığınızın genel görünümü ve estetiği bakımından etkilidir. Tematik olarak mı, hacim, kalınlık, büyüklük durumuna göre mi, yoksa renklerini, ciltlerini baz alarak mı kitaplarınızı yerleştirdiğiniz nihai görüntüyü ortaya çıkartacaktır.

Çoğu kitaplıkta kitap dışında şu objelere rastlarız: Kitap tutucular, oyuncaklar, biblolar, dekoratif objeler, minik kaktüsler, resim çerçeveleri, en üst raflarda duvara yaslanmış tablolar…

Kitaplara ve kitaplıklara yatırım yapanlar eğer evin her köşesinde kitaplara yer vermişlerse, ki bu durum yaygındır, evlerine ilk kez uğrayan misafirlerden genelde aynı soruyu işitirler: “Tüm bu kitapları okudunuz mu?”.

İtiraf edelim mi? Bazen okumayacağımız kitapları da ediniriz. Bunun farklı sebepleri olabilir. Belki de içimizdeki dekorasyoncu çocuk kitapları bambaşka görüyordur.

Her evde kitaplar ve kitaplıklar olsun dileğiyle…